Prof. Aurel Romila. "Fericirea durabila este cea a gesturilor marunte. Fericirea cu fitilul mic."
- Dintotdeauna, oamenii si-au dorit cu ardoare sa fie fericiti. Dar oare fericirea este aceeasi pentru toti? Cand vorbim despre ea ne gandim la acelasi lucru?
- Fara indoiala ca nu. Cine are curiozitatea sa-i cerceteze "trecutul" va observa ca in diverse epoci ale istoriei, fericirea a fost inteleasa in mod diferit. Anticii greci, de exemplu, care, istoric, au precedat crestinismul, au fost punct cu punct in contrast cu el. Grecii practicau hedonismul, placerea epicureica, pe cand crestinismul a fost preocupat de relatia cu divinitatea, propovaduind asceza si umilinta. Unii au mers pe eliberarea instinctelor, cultivand placerile, deliciile gastronomice, sexul liber, iar ceilalti au adoptat renuntarea, retinerea, care - chiar medical vorbind - face mai bine decat uzajul excesiv. Aceste doua puncte de plecare au fost reluate apoi periodic, in cicluri. Epoca moderna in care traim imbratiseaza din nou hedonismul. Azi, toata lumea vrea sa manance bine, sa se distreze, sa-si cumpere ultimul tip de masina, sa locuiasca intr-un "penthouse". Fericirea a devenit mult mai materiala, in zilele noastre. Si nu vorbim despre miliardari, ci despre cei mici si modesti care-i privesc, seara de seara, cu jind, pe sotii Columbeanu, in decorul lor opulent - ca sa vada ce? Aceste personaje, din pacate aproape nule din punct de vedere mental si cultural, se muta de pe un fotoliu pe altul, beau o cafea ori colinda prin magazine de lux. Pe miliardari nu-i intereseaza o discutie despre fericire, ei stiu ce au de facut: iau pusca si alunga hotii.
- Varstele omului implica, si ele, diferente de fericire? La 60 de ani fericirea e alta decat cea de la 40?
- Toti ne nastem cu un capital maxim de fericire care descreste treptat, in decursul vietii. De farmecul copilariei nu n