(Foto: Ziua de Cluj)
Reteta succesului “baietilor destepti”: cumperi energie ieftina de la producator de stat si vinzi mai scump unui distribuitor de stat. Fratii Dragan au dus reteta la extrem: au intermediat megawati (MWh) intre producatori de energie.
Astfel, Gevco SRL a incheiat la 23 martie 2006 un contract cu CET SA Bacau, producatorul de energie electrica si termica detinut in totalitate de Consiliul Local (CL) Bacau.
Conform directorului societatii clujene, Mircea Dragan, Gevco a achizitionat energie, in 2006, de la complexele energetice Rovinari si Turceni la pretul de 126 lei/MWh si, respectiv, 130,9 lei/MWh. Preturile nu includ taxa de transport a energiei, in valoare de 8,6 lei. in cazul intelegerii dintre Gevco si CET, ambele parti au invocat confidentialitatea preturilor.
ZIUA de Cluj a intrat in posesia unor documente care arata ca cei aproximativ 29.000 MWh vanduti de Gevco la CET au costat 5.606.000 lei, rezultand o medie a preturilor de 193 lei/MWh, in care este inclusa taxa de transport. “CET Bacau este producator si are si licenta de furnizare.
Acesta-i singurul motiv pentru care am putut sa-i vand energie, pentru ca este parte responsabila cu echilibrarea. L-am tratat ca furnizor, nu ca producator”, a explicat Dragan.
Gevco mai tare ca Grivco
Gevco are experienta in intermedierile intre complexe energetice si societati publice. Un raport al Ministerului Finantelor Publice, dat publicitatii la inceputul anului, arata ca societatea clujeana a vandut 882.614 megawati (MWh), in perioada 2004-2006, catre Electrica si doua filiale ale societatii de stat.
Conform presei centrale, si Grivco, societate controlata de Dan Voiculescu, a cumparat energie de la Rovinari si a vandut catre Electrica