Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice va prelua de la institutia de reglementare in domeniul energiei activitatile de administrare a licentelor de furnizare si distributie de energie termica acordate unui numar de 45 de firme. In schimb, licentele de care beneficiaza producatorii - cu doua exceptii - vor ramane la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. "Transferurile sunt in conformitate cu Legea energiei termice, iar prin transferul licentelor firmele respective trec cu totul in administrarea ANRSC. Pana in prezent, aceste companii erau impartite intre cele doua autoritati", a declarat agentiei Mediafax presedintele ANRE, Nicolae Opris. Printre cele 45 de firme se numara Regia Autonoma de Activitati Nucleare (RAAN) Drobeta-Turnu Severin, Uzina Termoelectrica Midia Navodari, Uzina Electrica Zalau, Termica Botosani, Termica Suceava, Termoficare 2000 Suceava, Enet Focsani, Dalkia Termo Prahova, Colterm Timisoara, GCL Pascani, RAM Buzau si CET-urile Iasi, Govora, Brasov, Energoterm Resita, Arad, Bacau sau Braila.
ANRSC preia si doua licente de productie
In cazul uzinelor Midia Navodari si Zalau, ANRSC va prelua atat licentele de distributie si furnizare de energie, cat si cele de productie. Cele doua firme au capacitati de productie a energiei in cogenerare (electricitate si energie termica simultan), dar realizeaza doar caldura si apa calda. Posibilitatea firmelor de a produce si electricitate este incerta, din motive tehnico-economice, potrivit unui protocol incheiat de ANRE si ANRSC, afisat pe site-ul ANRE.
ANRE va continua sa administreze licentele acordate unui numar de 23 de producatori de energie termica, printre care mai multe CET - Arad, Bacau, Braila, Iasi, Govora - , Colterm Timisoara, RAAN, Electrocentrale Oradea, Termica Botosani, Termica Targoviste, Termi