In ultima vreme, bancile comerciale promoveaza tot mai mult creditele in franci elvetieni, intrucit acestea au dobinzi cu citeva puncte mai mici, atit fata de creditele in lei, cit si fata de cele in euro.
Acest fapt ne permite sa imprumutam sume mai mari de la banci, iar rata lunara de platit sa fie mai mica fata de creditele cu dobinzi mai mari. In acelasi timp, fiind vorba despre o moneda "exotica", francul elevetian este perceput ca avind un risc mai mare decit leul si euro.
Este vorba de riscul ca moneda din tara cantoanelor sa sufere aprecieri importante in raport cu euro si, in consecinta, si cu leul, fapt care ne-ar putea forta sa platim rate mai mari la credite.
Insa, conform istoricului din ultimii ani, francul elvetian s-a dovedit o moneda la fel, sau poate chiar mai stabila decit euro.
Cu toate acestea, bancherii isi iau masuri de siguranta, masuri care, pina la urma, protejeaza si beneficiarii de credite. Este vorba despre comisioane de risc valutar, sau conditii mai aspre pentru cei care contracteaza un asemenea credit.
Deocamdata, creditele in franci elvetieni par a se bucura de succes, intrucit, dupa cum am spus, dobinzile mici cresc semnificativ valoarea creditelor, chiar si in cazul celor pe termen scurt, iar ratele de platit sint mult mai mici.
Diferenta dintre un credit in franci si unul in euro
Sa luam creditul de nevoi personale de la Bancpost.
Banca ofera credite in lei cu dobinda de 9,95%, fixa in primele trei luni, iar ulterior de 14,95% variabila. In cazul creditelor in euro, dobinzile sint mai mici: 8,55 in primele trei luni si 11,95% ulterior.
Pentru creditele in franci, dobinda este variabila pe toata perioada anului, si anume 7,95%, asadar cu patru puncte procentuale mai mica decit cea in euro si cu sapte puncte mai