Foto: Cotidianul
Reticenta fata de noile materiale si tehnologii pare sa fi fost depasita, din moment ce a crescut cererea pentru case pe structura din lemn sau din metal, in vreme ce zidaria nu mai este considerata unica solutie potrivita pentru o noua locuinta.
Deja producatorii spun ca a crescut cererea pentru case construite dupa modelul american.
Atit acest sistem, cit si cel traditional, din zidarie, prezinta avantaje si dezavantaje. Cifrele oficiale arata ca, in urma cu mai putin de doi ani, casele pe structura usoara nu erau la mare pret in Romania.
Un studiu publicat de Institutul National de Statistica, in baza unor date valabile la mijlocul anului 2005, arata ca 56% dintre locuintele ridicate in Romania, pina atunci, sint din materiale foarte rezistente (beton, caramida), 15,8% sint din caramida si lemn, in vreme ce in cazul a 22,2% s-au preferat materiale usoare (chirpici, paianta, stuf, lemn).
Daca in oras domina betonul si caramida, probabil si din cauza numarului mare de locuinte situate in blocuri, in mediul rural la putere sint materialele usoare: 40,8%.
Modelul american
Prefabricatele din material lemnos reprezinta o solutie prezenta de ceva timp pe piata autohtona. Timpul necesar turnarii fundatiei pentru o casa de 100 de metri patrati este de zece zile. Pentru ca totul sa decurga normal, la constructia unei case din lemn placate cu panouri tip sandvis trebuie sa lucreze doua echipe, una pe teren, alta in atelier.
Dupa ce structura din lemn este gata, casa este montata in atelier, dupa care se demonteaza si se transporta cu masina la locul de montaj.
„Casa este montata in atelier, se demonteaza, dupa care este numerotata fiecare componenta, ca un joc de puzzle, pentru a o putea monta la locul de constructie“, a subliniat Stefan Lipovicianu, director executi