Pachetul de legi privind siguranta nationala a fost depus de PNL in Camera Deputatilor in luna februarie si s-a bucurat de sprijinul tacit al parlamentarilor PNL, PSD, PC si UDMR.
Timp de doua luni, intiativele legislative au zacut in comisiile de specialitate fara a fi dezbatut macar un articol, deputatii adoptand tactica taraganarii, fie prin lipsa de cvorum, fie prin discutii sterile si declaratii politice.
Surse din interiorul PNL si PSD au recunoscut ca s-a dorit intentionat amanarea dezbaterilor pentru a se ajunge in situatia ca pachetul de legi sa fie adoptat tacit. Aceleasi surse au declarat pentru HotNews.ro ca scopul final este ca pachetul de legi sa treaca in camera decizionala - Senatul - pentru a putea fi aprobat fara probleme datorita majoritatii pe care PSD, PNL, PC, PRM si UDMR o detin.
Conducerea Camerei Deputatilor a anuntat luni in plen ca raportul la legile sigurantei nationale a fost adoptat tacit prin expirarea termenului de dezbatere. Potrivit procedurii legislative, pachetul de legi urmeaza sa fie depus la Senat, unde Biroul Permanent va decide perioada de dezbatere a initiativelor in comisiile de specialitate.
SPP si STS trec la Guvern, Parlamentul patroneaza interceptarile
Miza adoptarii pachetului de legi privind siguranta nationala este mare avand in vedere ca daca va fi adoptat in varianta propusa de PNL si sustinuta de PSD, PC si UDMR Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Serviciul de Paza si Protectie (in prezent institutii autonome) vor trece in subordinea Guvernului, mai exact la ministerul de Interne.
De altfel, o alta modificare de mare importanta in special pentru parlamentari este infiintarea unei Autoritati Nationale de Interceptare a Comunicatiilor, care ar urma sa fie subordonata direct Parlamentului.
Aceasta modificare este dorita in special d