Creditele cu rate mai mari de o treime din venituri sau finantari imobiliare fara avans sunt subiectele de care se intereseaza jumatate dintre clientii care trec pragul unei sucursale bancare zilele acestea. Chiar si asa, aceste produse intarzie sa apara in ofertele bancilor, desi noul regulament al BNR a fost adoptat de mai bine de o luna.
O buna parte dintre acesti clienti prefera sa astepte aparitia noilor produse, spun bancherii. Desi cateva banci au trimis la BNR spre aprobare norme inca de la inceputul lui martie, avizul autoritatii monetare intarzie sa vina. BNR si-a acordat un ragaz de pana la 30 de zile lucratoare in care sa emita un aviz privind normele inaintate de bancile comerciale.
Cu toate acestea, nu se poate vorbi insa despre o amanare generalizata a contractarii de credite. Potrivit Biroului de Credit, numarul interogarilor zilnice (care da o aproximare buna a numarului de cereri de credit analizate de bancile partenere) a urcat in aprilie la un maxim istoric de peste 29.000, si pe fondul apropierii Sarbatorilor. Totusi, si in martie se inregistrasera mai multe zile in care volumul sarise de 27.000 de mii de interogari.
Bancherii spun de asemenea ca luna martie a fost una "foarte buna" pentru creditare.
"Aproape jumatate dintre clienti se intereseaza de noile produse, iar multi prefera sa astepte pana cand acestea vor fi incluse in oferta", spune Alin Merer, director de marketing la Volksbank. Cu toate acestea, banca a acordat in martie credite de aproape 100 de milioane de euro, fiind astfel una dintre cele mai productive luni din istoria bancii. La Raiffeisen Bank, luna martie a fost una "foarte buna" pentru creditare, potrivit reprezentantilor bancii.
Si la bancile mari ponderea clientilor care se intereseaza de produse noi este asemanatoare. Bancherii spun ca interesul clientilor este concentrat in special asupra po