Foto: telegraph.co.uk
Bancile olandeza ABN Amro si britanica Barclays au anuntat, luni, ca fuzioneaza, creand astfel a doua companie bancara europeana ca marime si a cincea in topul mondial, cu 220 000 de angajati si 47 de milioane de clienti.
Potrivit cotidianului britanic "Telegraph", Barclays a platit 67 miliarde de euro, dupa luni de discutii cu ABN Amro.
Fuziunea care a tinut lumea bancara in tensiune in ultimele luni va duce la concedierea a 12 800 de angajati, anunta cele doua companii bancare intr-un comunicat comun, citat de presa internationala.
Mai multe banci s-au batut sa fuzioneze cu ABN Amro. De luni de zile compania si-a pregatit insa viitorul impreuna cu Barclays.
Noua banca, cu un capital de peste 140 de miliarde de euro, va avea sediul central la Amsterdam.
Arthur Martinez, de la ABN Amro, va fi presedintele grupului, iar John Varley, acum sef la Barclays, va fi director executiv al noii companii.
Propunerea Barclays a fost facuta dupa ce ABN Amro a fost implicata intr-o batalie dura cu fondul de hedging The Children's Investment Fund (TCI) privind o posibila divizare a bancii.
Printre obiectivele discutate de reprezentantii celor doua banci se numara listarea noului grup financiar la London Stock Exchange si folosirea bancii centrale olandeze ca principala institutie de reglementare.
Barclays, a treia mare banca britanica, are o prezenta semnificativa pe pietele din Europa si Asia, iar ABN, principala banca olandeza, detine retele importante de retail in SUA, Brazilia si Italia.
Mai multe grupuri financiare importante, precum ING, din Olanda, care controleaza 5,5% din drepturile de vot ale ABN Amro, BBVA, din Spania, si BNP Paribas, din Franta, isi exprimasera interesul pentru o fuziune sau pentru preluarea unor active detinute de ABN in straina