Strategia a fost regandita
603 lucrari hidrotehnice afectate, refacute
Alte 205, in curs de executie
Inundatiile din ultimii doi ani au determinat autoritatile sa regandeasca managementul situatiilor de criza. Pana in 2009, statul va trebui sa investeasca 1,7 miliarde euro pentru lucrari impotriva acestor calamitati. Potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, acesti bani reprezinta fonduri pentru proiecte care au fost deja aprobate, si nu pentru cele care sunt in curs de avizare. Cu toate acestea, nici pana azi cei vinovati de executia de mantuiala privind lucrarile de indiguire nu au fost trasi la raspundere.
Anul trecut, statul a investit peste 900 milioane lei pentru refacerea a 630 de lucrari hidrotehnice, din cele 878 de obiective afectate de revarsarile masive de apa. In prezent, alte 205 se afla in curs de executie si vor fi realizate studiile de fezabilitate pentru ultimele 43 de lucrari hidrotehnice care nu au fost refacute.
Specialistii spun ca planul de actiune pentru protectia impotriva inundatiilor pe termen mediu, adica 2007 - 2009, prevede lucrari pentru amenajarea raurilor interioare si a bazinelor hidrografice mici, precum si reamenajarea cursului Dunarii. Mai mult, tot in cadrul acestei strategii, este prevazuta construirea a 7.000 de kilometri de diguri si a 87 de baraje.
De asemenea, o componenta importanta a acestei strategii este reprezentata de intretinerea si exploatarea infrastructurii de aparare impotriva inundatiilor. In acest sens, fostul ministru al Mediului si-a exprimat, recent, nemultumirea fata de modul in care s-au desfasurat pana acum lucrarile, solicitand reprezentantilor Directiilor Apelor sa se implice mai mult in acest proces. "Constat ca nu s-a facut mai nimic pentru infrastructura de ape impotriva inundatiilor", declara Sulfina Barbu.