Inainte de 1990, comunitatea rusa din Londra numara cateva mii de persoane. Acum a ajuns la 250.000, dintre care cel putin zece miliardari si peste o mie de milionari, scrie "The Guardian".
"Am vazut oameni sosind cu valize pline de bani. (...) A fost ca in Vestul Salbatic. Cei mai multi bani au fost facuti din privatizari si, dupa fiecare convulsie din Rusia, sosea aici un nou val de exilati", povesteste Natasa suvaeva, care s-a stabilit in iunie 1991 la Londra, unde a infiintat unele dintre primele publicatii (un ziar si o revista) in limba rusa, ajungand acum sa conduca un concern mediatic infloritor.
Nu se stiu date prea exacte despre averile rusilor, dar sunt si cateva exceptii de la aceasta regula. Roman Abramovici si Boris Berezovski sunt miliardari recunoscuti, iar proprietatile lor imobiliare si afacerile lor sunt (in mare majoritate, cel putin) de notorietate. Averea lui Abramovici, care este si proprietarul clubului de fotbal Chelsea, a fost estimata la 10,6 miliarde de lire sterline (21 miliarde de dolari).
Povara notorietatii (de care, de altfel, nu face deloc eforturi sa scape, la fel cum nu isi ascunde nici adversitatea fata de regimul presedintelui rus, Vladimir Putin) este, uneori, greu de purtat pentru Boris Berezovski, care a supravietuit cel putin unei tentative de asasinat. El este tot timpul inconjurat de propria echipa de garzi de securitate, alcatuita din veterani ai Legiunii Straine. Convoiul cu care se deplaseaza, din care nu lipsesc masina blindata si motociclistii, este comparabil cu unul prezidential.
Chiar daca nu prea multi vorbesc deschis despre acest lucru, milionarii si miliardarii rusi au fost atrasi in Londra de legile fiscale extrem de blande cu strainii, datorita carora nu platesc impozite pentru veniturile dobandite in afara Marii Britanii. In plus, celebrul City londonez (centrul financiar) este plin de exp