Slovacia, fosta tara comunista care a reorganizat bugetul sistemului de sanatate prin asigurarile de sanatate private pentru a reduce deficitul la bugetul de stat, revine asupra acestei decizii chiar si pe masura ce tot mai multe state din zona adopta reforme pentru a-si imbunatati sistemul de sanatate.
Mikulas Dzurinda, fostul premier al Slovaciei, a marit tarifele in 2003 pentru a descuraja utilizarea serviciilor medicale. Ungaria a impus modificari similare in acest an si Cehia si-a propus recent sa-i urmeze exemplul, titreaza International Herald Tribune.
Guvernele tarilor din regiunea Europei de Est analizeaza decizia adoptata de Slovacia in 2004 de a deschide piata asigurarilor de sanatate jucatorilor privati.
Oficialii est-europeni impreuna cu cei ai organizatiilor non-profit s-au concentrat pe experienta obtinuta de Slovacia, in cadrul unei intruniri organizate la Praga in care s-au discutat diferite modalitati de a reduce cheltuielile statului cu sistemul de sanatate.
Un important obstacol il reprezinta riscul de a pierde suportul electoratului, precum a facut Dzurinda. Slovacii nu i-au mai acordat suport in cadrul alegerilor de anul trecut. "Putem fi un model demn de urmat", a declarat Peter Pazitny, un partener al Institutului de Politica de Sanatate din Bratislava, care a participat la formularea legilor lui Dzurinda.
"Principala problema este ca vei pierde alegerile urmatoare", a declarat Pazitny.
Aproape trei sferturi din slovaci se opun schimbarilor efectuate de Dzurinda, conform unui sondaj realizat in noiembrie 2005. Noul prim-ministru, Robert Fico, care a preluat functia in iulie, a eliminat majoritatea schimbarilor din sistemul de sanatate si este pregatit sa transfere anumite grupuri sociale precum pensionarii si somerii in cadrul unor asigurari de sanatate gestionate de stat.
Multi est-europeni, nu doar s