Incercarile Comisiei Europene de a liberaliza piata energetica nu vor avea rezultatul asteptat de autoritati, situatie confirmata si de batalia dintre E.ON, Enel si Acciona pentru controlul asupra Endesa.
Momentul in care doua companii europene au primit unda verde pentru lansarea unei oferte de preluare a gigantului spaniol din sectorul utilitatilor Endesa a fost unul crucial, scrie The Wall Street Journal.
Incepand cu 1 iulie, sectorul energetic al Uniunii Europene va fi in mod oficial deschis competitiei, companiile de utilitati din oricare din cele 27 de tari membre ale blocului putand sa vanda electricitate in orice alta tara.
Prin liberalizarea sectorului energetic, autoritatile europene ce reglementeaza acest sector sperau sa obtina o competitie sporita si sa puna bazele unei cresteri mai solide pe continent. Obiectivul era urmarea initiativelor anterioare luate in acest sens de sectoare precum cel al telecomunicatiilor, bancar si al operatorilor aerieni.
Aceasta viziune s-a spulberat insa in fata unei realitati dure: politicienii din mai toate tarile europene ezita sa cedeze controlul asupra campionilor nationali de stat care domina sectoare strategice. Acest lucru anuleaza eforturile UE de a crea un sector al energiei condus de fortele pietei.
Liberalizarea sectorului energetic al Europei avea drept tinta spargerea vechilor monopoluri in speranta promovarii unor sisteme mai eficiente si a unor preturi mai competitive ale energiei. Insa, in loc sa investeasca in noi capacitati, linii de transport si alte masuri de retehnologizare, jucatorii dominanti cheltuiesc miliarde pregatindu-se pentru ceea ce pare a fi un nou val de fuziuni, opusul a ceea ce doreste UE.
Deja, marile companii de utilitati se grabesc sa achizitioneze active in sectorul energetic din Bulgaria pana in Scotia in incercarea de a se extinde inainte de intrar