Parlamentul European (PE) trebuie sa transmita "un mesaj ferm" prin care sa solicite guvernului de la Bucuresti sa renunte la taxa de prima inmatriculare auto si "sa puna in aplicare obligatiile pe care si le-a asumat in procesul de aderare la UE", a sustinut, ieri, la Strasbourg, europalamentarul Monica Iacob-Ridzi, din grupul Partidului Popular European-Democratii Europeni (PPE-DE).
Deputata Partidului Democrat a mentionat ca, desi Comisia Europeana a declansat procedura de infringement /incalcare a prevederilor Tratatului UE/ impotriva Romaniei, "noul executiv s-a decis sa ramana de partea prietenilor politici din industria auto si sa ignore acest preaviz, la fel cum ignora si corul de cetateni romani revoltati de limitarea optiunilor lor de a cumpara de pe piata europeana".
Romania risca, de aceea, un proces la Curtea Europeana de Justitie pentru care "despagubirile vor fi platite de cetatenii romani si nu de catre firmele importatoare de autoturisme", a avertizat ea, in plenul Parlamentului European, adaugand ca "aceste situatii sunt anormale".
In opinia Monicai Iacob-Ridzi, taxa de prima inmatriculare auto este "injusta si nu se regaseste in spiritul european", dar, cu toate acestea, afecteaza milioane de cetateni.
"Sub pretextul ca apara mediul inconjurator sau ca protejeaza locuri de munca, anumite guverne din Uniunea Europeana au impus o taxa discriminatorie de prima inmatriculare la importul autovehiculelor second hand. Comisia si Curtea Europeana de Justitie au aratat, in repetate randuri, ca aceste taxe incalca Articolul 90 din Tratat. Dupa ce au fost declarate incompatibile cu dreptul comunitar, taxele din Polonia si Ungaria trebuie rambursate cetatenilor. Problematice sunt insa doua aspecte: un numar mic de oameni isi pot permite un proces cu statul (in Ungaria numai 3% dintre pagubiti au mers in inst