Activele nete cumulate ale celor cinci societati de investitii financiare insumau, la sfarsitul lunii martie, 8,7 miliarde lei (2,6 miliarde euro), cu 12,3% peste nivelul din decembrie 2006 si in crestere cu 26,5% fata de primul trimestru al anului trecut, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv.
SIF Oltenia s-a mentinut pe primul loc, cu active nete de 2,23 miliarde de lei, urmata de SIF Transilvania, cu 1,89 miliarde de lei. SIF Banat-Crisana avea active nete de 1,59 miliarde lei la sfarsitul lunii trecute, iar pentru SIF Moldova si SIF Muntenia acestea se ridicau la 1,49 miliarde lei si, respectiv 1,48 miliarde lei.
Profitul obtinut de cele cinci societati in primele trei luni a fost de 85,3 milioane lei, cu 18% mai redus fata de aceeasi perioada din 2006.
SIF Transilvania a fost cea mai profitabila, cu un castig de 33,3 milioane lei, de aproape 200 de ori mai mare fata de nivelul din primul trimestru al anului precedent, urmata de SIF Oltenia, cu un profit net de 30,5 milioane lei, in scadere cu 29%.
SIF Moldova a realizat un profit aproape dublu in primul trimestru din acest an, de 7,22 milioane lei, in timp ce profitul SIF Muntenia a scazut de aproape cinci ori, la 10,7 milioane lei. SIF Banat-Crisana a raportat un castig net de 5,43 milioane lei, in coborare cu 17,4%.
Cea mai mare pondere in structura activelor este detinuta de investitiile financiare pe termen scurt, care reprezentau la finele lunii martie 75,5% din activele totale, in crestere cu 2,5 puncte procentuale fata de sfarsitul anului trecut.
Investitiile pe termen scurt ale SIF Banat-Crisana au avut cea mai mare apreciere, de 17%, urmate de SIF Transilvania, cu 16,4%. Pentru SIF Muntenia si SIF Oltenia au fost raportate cresteri mai usoare, de 3,9%, iar investitiile pe termen scurt ale SIF Moldova au avut cel mai redus avans, de 2,