Cartierele mărginaşe ale oraşului vor intra într-un program de „regenerare”, menit să le dea un aspect nou. Municipiul Braşov a depus la Ministerul Dezvoltării Durabile, alături de alte 12 oraşe din România, un proiect care vizează regenerarea urbană a cartierelor de la periferie. Primăria a câştigat proiectul iniţiat de Comunitatea Europeană „Sprijin pentru oraşe”, prima fază fiind deocamdată cea a consultării unui expert pentru întocmirea unei liste de priorităţi. „În perioada 28-31 mai, la Braşov vor veni experţi şi specialişti pe proiecte de regenerare urbană împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Durabile, care vor colabora cu specialiştii din Primăria Braşov pentru elaborarea unor strategii viabile şi concrete pentru dezvoltarea şi reabilitarea a patru cartiere. În principal este vorba de renovarea imobilelor, dezvoltarea mediului de afaceri şi de îmbunătăţirea infrastructurii şi dezvoltării serviciilor urbane, renovării şi mansardării unor blocuri şi îmbunătăţirea serviciilor sociale”, ne-a declarat Ciprian Chiricheş.
Este vorba de cartierele Noua, Bartolomeu-Stupini, Craiter-Florilor şi Zizin-Astra, toate având peste 20.000 de locuitori. Prin intermediul acestui proiect, după cum ne-a declarat consilierul local PD, Ciprian Chiricheş, responsabil pe cartierul Bartolomeu, vor putea fi accesate 20 de milioane de euro de la Comisia Europeană, proiectul derulându-se în cadrul Programului URBACT.
„Noi am câştigat practic, deocamdată, un expert în strategii de regenerare urbană integrată care va lucra cu autoritatea oraşului în realizarea şi finalizarea strategiilor de dezvoltare urbană. Nu este vorba doar despre Bartolomeu, ci despre alte trei cartiere: Noua, Astra şi Craiter. Este foarte important că Primăria a câştigat acest proiect şi este primul pas făcut. Fondurile sunt de minim 20 milioane euro pe tot oraşul, partea de cofinanţare