Aplicarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) pe dobanda, a taxei vamale pe valoarea totala a importului din afara zonei UE (si nu pe cea reziduala, cum era pana in prezent) sau plata accizei la semnarea contractului de leasing sunt cateva dintre noutatile fiscale care au facut viata mai grea oamenilor de afaceri dupa aderarea la Uniunea Europeana.
Aceasta ar putea fi macar in parte usurata de cunoasterea legislatiei europene, cel putin in domeniul TVA.
Potrivit Codului Fiscal, transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing se considera prestare de servicii, si nu livrare de bunuri.
Cine trebuie sa plateasca TVA?
Cele mai importante elemente privind plata TVA in cazul prestarilor de servicii, potrivit legislatiei comunitare, au devenit locul prestarii si baza de impozitare la care taxa se aplica. De asemenea, foarte importanta este si persoana care este obligata sa plateasca taxa.
Astfel, aceasta poate fi prestatorul (persoana impozabila care efectueaza prestarile de servicii) - in cazul inchirierii, arendarii, concesionarii sau leasingului bunurilor imobile. Tot prestatorul va plati TVA si in cazul operatiunilor de leasing sau inchirierii de mijloace de transport, daca si prestatorul, si beneficiarul sunt stabiliti in UE.
Si inchirierea bunurilor mobile corporale (altele decat mijloacele de transport), si operatiunile de leasing avand ca obiect utilizarea bunurilor mobile corporale (altele decat mijloacele de transport) atrag dupa sine plata TVA de catre prestator, daca sunt realizate de un prestator stabilit in UE catre o persoana neimpozabila stabilita in UE.
In schimb, in cazul leasingului bunurilor mobile corporale (cu exceptia mijloacelor de transport), daca aceste servicii sunt prestate de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania (chiar daca e inregist