Banca britanica Barclays a incheiat un acord cu ABN Amro pentru achizitia acestei institutii pentru suma de aproximativ 67 de miliarde de euro (91 de miliarde de dolari).
Aceasta ar fi cea mai mare tranzactie din sectorul bancar. Tranzactia ar putea avea ecouri si pe piata locala, ABN Amro fiind prezenta si in Romania.
Ca urmare a acestei fuziuni, institutia bancara rezultata - Barclays/ABN Amro - ar fi a doua banca europeana, dupa capitalizare, cu 142 miliarde de euro, dupa grupul britanic HSBC.
Prin fuziune, sucursalele ABN Amro din Romania ar putea face parte din al cincilea grup bancar la nivel mondial. Deocamdata, din primele cinci banci ale topului mondial, doar CitiBank - membra a Citigroup (SUA), liderul mondial al clasamentului bancilor - are sucursale in Romania.
Unite la finalul anului
Fuziunea Barclays/ABN Amro ar putea fi finalizata in ultimul trimestru al acestui an. Rezultatul ar fi crearea unui grup bancar de proportii, care s-ar situa pe locul cinci in lume.
Numarul clientilor noului grup ar fi de 47 de milioane. Actionarii Barclays vor controla aproximativ 52a din capitalul noii institutii, care va purta numele actionarului majoritar.
Barclays a anuntat ieri ca va oferi 3,225 de titluri proprii pentru fiecare actiune ABN Amro, cotata la 36,25 euro la finele sedintei de tranzactionare de vineri.
Pretul convenit pentru realizarea tranzactiei este putin peste cel estimat de majoritatea analistilor, fiind cu 33a mai mare decat cotatia actiunilor ABN Amro inregistrata la finele sedintei bursiere din 16 martie. In ziua imediat urmatoare, bancile au anuntat ca au inceput negocierile.
Competitie pentru banca olandeza
Barclays a fost obligata sa plateasca un pret mai mare dupa ce un nou ofertant a aparut in cursa de preluare a ABN Amro: consorti