Foto: Cotidianul
Informatia ca venerabilul liberal Constantin Balaceanu-Stolnici, care a condus pina nu de mult senatul PNL, a colaborat cu Securitatea a stirnit ieri stupoare in partid. Atit colegii de aceeasi etate, cit si tinerii din partid, pentru care Balaceanu-Stolnici constituia un model, au fost surprinsi de marturisirea facuta pentru „Cotidianul“.
Doar decizia de non-implicare politica, ce a atras si demisia din functiile de conducere, a creat o oarecare nedumerire in ce-l priveste. Gestul sau de a se distanta de partid este acum interpretat in cheia unei temeri pe care ar fi avut-o fata de deconspirarea propriului trecut, ca urmare a declansarii scandalului Musca.
Surpriza printre veteranii PNL
„M-a surprins si-mi pare rau de ce am aflat acum despre el, tinind cont de cultura si de educatia lui. Poate pentru a-si pastra o pozitie sau pentru evolutia profesionala, unii au facut acest pas“, spune Radu Cimpeanu, aratind ca, pe de alta parte, surprinzatoare pentru liberali a fost si decizia colegului sau de a nu se mai implica in politica.
„Ma asteptam ca macar prin ceea ce scrie sa ia o atitudine in aceasta perioada in care partidul a fost lovit constant de PD si de presedinte. Era nevoie de o reactie pe masura si inteligenta, dar nu a venit din partea lui“, mai spune Cimpeanu.
Dinu Zamfirescu, presedintele Institutului pentru Memoria Exilului si un alt membru al senatului PNL, sustine ca surpriza sa a fost cu atit mai mare cu cit a cercetat personal in arhivele CNSAS trecutul liberalilor.
Ca vicepresedinte al Fundatiei „Horia Rusu“, el a fost acreditat pe aceasta tema de cercetare, iar arhivele i-au oferit in privinta colegilor „atit surprize placute, cit si neplacute“, dupa cum spune liberalul, precizind ca dosarul lui Balaceanu-Stolnici nu l-a obtinut.
„Am crezut, de pilda, ca