Romania trebuie sa adopte moneda euro si cu cat o va face mai repede, cu atat mai bine, a spus, astazi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Oficialul a precizat, insa, ca in drumul ei spre adoptarea monedei unice, tara noastra nu trebuie sa sara anumite etape.
"Adevarata trecere la euro se va face pe puntea solida a unui leu tare, pentru ca adoptarea monedei europene presupune existenta unor bani sanatosi in Romania", a declarat, pentru The Money Channel, guvernatorul Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a amintit de procesul de denominare a leului, care a fost "o reparatie istorica pentru batranul nostru leu" si a simplificat mult circulatia banilor in Romania. "Astazi, BNR are in centrul atentiei insanatosirea monedei nationale. Leul este locomotiva care trage sectoarele economice cu combustibil neinflationist", a spus Isarescu.
"Nu stim cati ani mai are de trait leul nou. A fost lovit puternic, a fost in apropierea abandonului, si dupa doua reprize de doi ani a revenit in ofensiva. Acest meci se joaca in 24 de reprize, din care mai avem 6 - 7 reprize", a declarat Isarescu.
Bancherii au aniversat, astazi, 140 de ani de viata a leului, care ar urma sa fie ultima serbare de acest gen, pentru ca, peste zece ani, leul nu va mai exista, cedand locul monedei unice europene. Potrivit planurilor bancii centrale, Romania ar urma sa adopte euro in 2014, doi ani dupa intrarea in anticamera zonei euro, Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM2). Romania trebuie sa adopte moneda euro si cu cat o va face mai repede, cu atat mai bine, a spus, astazi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Oficialul a precizat, insa, ca in drumul ei spre adoptarea monedei unice, tara noastra nu trebuie sa sara anumite etape.
"Adevarata trecere la euro se va face pe puntea solida a unui leu tare, pentru ca adoptarea monedei europene presupune existenta unor bani