Intre 5.000 si 15.000 lei se situeaza amenzile pe care risca sa le incaseze primariile, daca nu vor avertiza cetatenii in legatura cu pericolul cladirilor cu risc seismic. Mai mult decat atat, autoritatile locale sunt obligate sa inceapa si procedurile de inventariere si expertizare a imobilelor, pentru consolidarea acestora. "Modificarile aduse Ordonantei 20, care vor fi aprobate de Parlament in circa trei saptamani, prevad amendarea de catre prefecturi, a primariilor si consiliilor judetene sau locale in cazul in care intarzie avertizarea populatiei si inceperea lucrarilor de consolidare a imobilelor cu risc seismic ridicat", a anuntat ieri ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, Laszlo Borbely. Totodata, primariile vor putea incepe lucrarile de consolidare chiar si in cazul in care o parte dintre proprietari se opun. "Am rezolvat pe o cale mult mai simpla aceasta problema. In urma discutiilor de la comisiile de specialitate am introdus in legislatie un paragraf care sa permita autoritatilor locale, prin dispozitii ale primarilor, sa poata face aceasta expertiza si in cazul in care unul sau doi proprietari se opun. Romania e singura tara din lume ce acorda asemenea facilitati, iar proprietarii cu venituri modeste nu sunt obligati sa plateasca nimic", a explicat ministrul Borbely.
In prezent, pentru demararea lucrarilor de consolidare, este nevoie de acceptul tuturor proprietarilor pentru inceperea lucrarilor. Consiliile judetene si trei sectoare din Bucuresti (1, 2 si 6) au identificat pana in prezent 1.786 de cladiri, construite inainte de anul 1978, de peste trei etaje si spatii comerciale la parter, care trebuie consolidate.
Potrivit ministrului, din 2006 si pana in prezent, au fost trimise 980 de notificari catre proprietari, dintre care 30 in Bucuresti (toate in sectorul doi). El a adaugat ca in ultimul an au fost trimise si 439 de