După migrarea masivă a muncitorilor în străinătate, firmele de construcţii se văd nevoite să umble la salarii, pentru a atenua criza forţei de muncă. Un lucrător în construcţii câştigă în prezent, potrivit statisticilor oficiale, 288 de euro lunar, salariu mediu brut din care, dacă lucrează legal, i se reţin impozite şi contribuţii sociale. Nivelul situat mult sub perspectivele de câştig din Occident, i-a determinat pe mulţi să plece în străinătate în ultimii a
După migrarea masivă a muncitorilor în străinătate, firmele de construcţii se văd nevoite să umble la salarii, pentru a atenua criza forţei de muncă.
Un lucrător în construcţii câştigă în prezent, potrivit statisticilor oficiale, 288 de euro lunar, salariu mediu brut din care, dacă lucrează legal, i se reţin impozite şi contribuţii sociale. Nivelul situat mult sub perspectivele de câştig din Occident, i-a determinat pe mulţi să plece în străinătate în ultimii ani.
Pentru firmele de construcţii, problema a devenit deja presantă. Pe o piaţă în continuă creştere şi cu planuri mari de dezvoltare în perioada următoare, companiile vor avea nevoie de circa 500.000 de salariaţi până în 2009, potrivit preşedintelui Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu. Faţă de numărul actual de angajaţi, de 330.000, rezultă un deficit de 170.000 de lucrători care trebuie atraşi în piaţă.
Prima soluţie de rezolvare a crizei, amânată de mulţi ani de firmele de construcţii, este mărirea salariilor. „În cadrul Acordului Social Sectorial, adoptat de ARACO, este inclusă sporirea, în următorii doi ani, a salariilor medii din piaţă, până la 500 de euro/lună, în condiţiile în care salariul minim pe ramură ar fi de 300 de euro/lună, la care să se adauge alte beneficii precum tichete de masă, prime etc.“, s