O suta de jurnalisti au fost omorati in intreaga lume in cursul anului 2006, acesta fiind cel mai sangeros an de pana acum din istoria profesiei de jurnalist, se arata in raportul anual al Institutului International al Presei, dat publicitatii, miercuri, la Viena. Irakul a primit, pentru al patrulea an consecutiv, titlul de cea mai periculoasa tara din lume pentru jurnalisti.
Anul trecut, 46 de reprezentanti ai acestei profesii au fost ucisi "aproape in toate cazurile, in cadrul unor asasinate la comanda", relateaza AFP.
"2006 a fost anul cel mai salbatic si mai violent din istoria contemporana a jurnalismului", a spus directorul IPI, Johann Fritz, adaugand ca se duce un "adevarat razboi impotriva jurnalismului".
Din cele 180 de tari monitorizate, astfel de asasinate au mai avut loc in 23 de tari, printre care se numara Filipine (10), Mexic (7), Sri Lanka (5), Pakistan (4), Afganistan (3), Columbia (3), Venezuela (2), Rusia (2), India (2) si China (2).
In paralel cu asasinatele, un numar important de tari au continuat sa incalce libertatea de exprimare, facand din jurnalism o meserie aproape imposibil de practicat.
Intre aceste tari se remarca Turkmenistan, Coreea de Nord, Libia, Siria si Arabia Saudita. In tari precum Zimbabwe, Gambia, Republica Democrata Congo si Rusia, jurnalistii au fost anchetati si condamnati fara motiv.
Potrivit TIP, 2006 a surclasat 1999 in topul celor mai insangerati ani pentru jurnalisti. In 1999 au fost ucisi 86 de ziaristi. In 2005, 65 de jurnalisti au fost asasinati, cu 13 mai putini decat in 2004.
Singura tara din Europa unde au fost ucisi jurnalisti anul trecut a fost Rusia. Cel mai cunoscut caz este cel al jurnalistei de investigatie Anna Politkovskaia, pe 7 octombrie, la Moscova, a caror asasini nu au fost inca descoperiti.
Cazul subliniaza p