Cele mai bune fonduri mutuale au reusit sa bata indicele BET al Bursei in primul trimestru, aducand castiguri de pana la 8%. Cu toate ca pot oferi randamente de 3-4 ori mai mari decat depozitele bancare, fondurile mutuale sunt incapabile sa devina o atractie.
Cele peste 30 de fonduri mutuale care activeaza pe piata romaneasca au reusit sa atraga doar 84 de investitori in primul trimestru, peste investitorii pe care ii aveau la finalul anului trecut, conform datelor asociatiei administratorilor de fonduri - UNOPC.
Practic, in medie in fiecare zi lucratoare din primul trimestru cele 30 de fonduri au reusit sa convinga un singur investitor sa le incredinteze banii. Altfel spus, fiecare fond a atras mai putin de un investitor pe luna.
Numarul de investitori in fondurile mutuale se ridica la 78.380 in decembrie 2006, pentru ca la finele lui martie 2007 sa ajunga la 78.464, conform datelor UNOPC. Numarul de investitori in fonduri este in realitate mai mic decat cel din datele statistice ale UNOPC, din cauza faptului ca un investitor este numarat de mai multe ori daca investeste in mai multe fonduri.
Administratorii dau vina pe conjunctura de pe pietele financiare si pe lipsa de popularizare a fondurilor.
"Industria fondurilor de investitii este in crestere, doar ca viteza cu care avanseaza e diferita. Daca ar exista un lider de opinie important, un om politic eventual, care sa promoveze investitiile in fondurile mutuale, situatia s-ar imbuntatati vizibil", spune Eugen Voicu presedintele societatii de administrare Certinvest.
Conform statisticilor UNOPC, in primele trei luni ale anului, numarul investitorilor care si-au retras investitiile din fondurile deschise a fost de 1.067 (din care 471 de investitori au plecat din fondurile de actiuni si 440 de la fondurile diversificate). Pe de alta parte, numarul de investitori i