In Romania, presedintele este suspendat fara argumente constitutionale, iar Parlamentul poate schimba legile in functie de interesele de moment ale diverselor grupari cu terminatii in lumea semiobscura a afacerilor. in Romania, partidele si coalitiile nu se formeaza nici in jurul unor proiecte modernizatoare, nici in jurul doctrinelor sau ideologiilor comune, ci pentru pastrarea statu-quo-ului sistemului clientelar. in Romania anului 2007, mass-media este concentrata in citeva trusturi aflate in proprietatea unor oameni de afaceri cu trecut controversat, cercetati de procurori in dosare complexe. in Romania anului 2007, principalii beneficiari ai tranzitiei autohtone continua sa dirijeze scena politica a tarii si sa transeze liniile ei directoare. in Romania anului 2007, reprezentantii acestor beneficiari reusesc sa dea la o parte un presedinte hotarit sa modifice regulile unui sistem corupt. in 2007, Romania este o democratie subminata de o oligarhie bine structurata.
De 17 ani, pe baza regulilor democratice, acelasi grup de oameni isi consolideaza puterea economica si influenta asupra politicului. De 17 ani, cercul vicios care leaga afacerile de politic nu poate fi strapuns, iar incercarea de fisurare facuta de presedinte ii va fi fatala, mai devreme sau mai tirziu, fiindca in Romania sistemul democratic este doar o vitrina bine aranjata, in spatele careia totul este posibil.
in Romania anului 2007, Guvernul si Parlamentul sfideaza cu legea in mina principiile democratiei, demonstrind ca nimic nu e ilegal, desi totul devine ilegitim. in 2007, Romania este condusa de un guvern care nu a cistigat alegerile si care nu are sustinere parlamentara. in 2007, Parlamentul acuza si rastoarna presedintele, fara sa aduca probe care sa-l incrimineze. in 2007, seful statului roman nu este lasat de Consiliul National al Audiovizualului sa se apere in fata elect