Mugur Isarescu sustine ca denominarea a fost solutia buna pentru leu (foto de la 1 iulie 2005 - "Noaptea leului greu"). La 140 de ani de la aparitia leului, moneda nationala este mai tare ca niciodata. Taierea zerourilor din iulie 2005 a intarit increderea in leu.
Oscilatii ale cursului de schimb al leului sunt foarte posibile, trendul de apreciere se poate inversa pe o anumita perioada, insa oricum nu s-ar putea vorbi despre o "prabusire" a monedei nationale, afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu in replica la discutiile publice din ultima vreme privind iminenta unei corectii de curs.
"Tot aud ca se prabuseste leul din cauza nu stiu carei declaratii. Daca se misca cursul cu sase bani nu inseamna, vezi-Doamne, ca s-a depreciat", a spus ieri seful bancii centrale la aniversarea de 140 de ani a monedei nationale.
El da exemplul altor monede din Europa Centrala care au inregistrat perioade de apreciere urmate de intervale in care au pierdut teren si crede ca un astfel de scenariu nu este improbabil nici pentru Romania.
Bancheri, analisti si, cel mai recent, presedintele interimar Nicolae Vacaroiu, au vorbit despre riscul unei corectii substantiale a leului, previziunile fiind insa contrazise pana acum de piata. In acelasi timp, nu au fost confirmate nici prognoze situate la extrema opusa, care vedeau cursul coborand rapid la mai putin de 3 lei pentru un euro.
"Nu spunem pentru prima data ca exista posibilitatea intoarcerii trendului. Am mai spus acest lucru si cand s-a amplificat creditarea in valuta, pentru ca clientii sa fie avertizati. Trebuie invatat ca te poti frige daca te joci cu cursul valutar", a aratat Isarescu.
Nu este nici prima data cand guvernatorul respinge comentarii publice care vorbesc despre "deprecierea" leului chiar si atunci cand este vorba despre cresteri ale cursului mai mici si de un punct p