Nokia, Komarom, HU(Foto: Ziua de Cluj)
In halele de productie intinse pe 100 de hectare lucreaza 15.000 de oameni. Cel mai prost platit operator castiga 2 euro pe ora, iar salariile incep de la 400 de euro. Inainte de construirea parcului Nokia, la Komarom somajul era de 15%. Dupa sapte ani, forta de munca este importata din Slovacia. Preturile caselor s-au dublat, iar Primaria are proiecte de infrastructura de milioane de euro. La Komarom se vor construi 3000 de case, un pod peste Dunare si o centura ocolitoare.
Oamenii inlocuiesc robotii la Nokia
ZIUA de Cluj va prezinta parcul tehnologic Nokia din Komarom(Ungaria), dupa modelul caruia se va realiza investitia de la Jucu.
100 de hectare de hale de productie, 15.000 de angajati, o investitie de 100 de milioane de euro, toate conectate la parcul tehnologic Nokia din localitatea Komarom. Reporterii ZIUA de Cluj au descoperit ca la Nokia muncesti intr-un mediu supertehnologizat pentru minimum 2 euro pe ora, ca se mananca in ture si ca uneori tehnologia este depasita de munca manuala.
Reporterii ZIUA de Cluj au vizitat liniile de productie si birourile companiei Foxconn KFT, partenerul oficial al Nokia. Ghizii nostri au fost directorul executiv al companiei, Taros Peter, si presedintele companiei, taiwanezul Sam Liang. La intrarea in fiecare unitate de productie au fost montate detectoare de metal si scannere pentru bagaje. Accesul angajatilor in interiorul fabricii se face pe baza cartelelor magnetice.
Nokia are un nou telefon pentru piata
La ora 9.00 a Ungariei, 10.00 a Romaniei, directorul Foxconn, Peter Taros, ne-a primit pentru un scurt briefing, despre cum sunt realizate telefoanele Nokia. “Un telefon are trei componente: carcasa fata, carcasa spate si motorul. Foxconn KFT