Foto: Romania libera
Posibilitatea confiscarii, mai dura decat sanctiunile prevazute in forma initiala a proiectului, este considerata de Chiuariu ca fiind masura cea mai descurajanta pentru persoanele care au incalcat legea.
In pericol de a fi confiscata va fi insa doar acea parte din avere care nu poate fi justificata.
Totodata, vor fi luate in calcul doar "diferentele vadite" dintre venituri si bunurile declarate de demnitari, reprezentand 10.000 euro sau 2% din averea totala.
Senatorii din Comisia pentru drepturile omului au fost, de asemenea, de acord cu o modificare adusa "Dragii de ANI" de colegii din Comisia juridica.
Este vorba de reintoarcerea la obiectul initial de activitate al agentiei, controlul averilor, si nu al declaratiilor de avere, asa cum au stabilit deputatii.
Cu 4 voturi pentru si un singur vot impotriva, membrii Comisiei pentru drepturile omului au acceptat revenirea la forma Monica Macovei a Legii ANI.
Senatorii din comisia condusa de udemeristul Gyorgy Frunda nu au fost insa de acord cu eliminarea verificarii incompatibilitatilor, capitol eliminat in intregime cu ocazia discutiilor din Comisia juridica.
La propunerea ministrului Tudor Chiuariu, membrii Comisiei pentru drepturile omului au votat, in unanimitate, pentru reintroducerea incompatibilitatilor in sfera de actiune a viitoarei agentii.
La propunerea ministrului Justitiei, senatorii ar putea accepta si completarea capitolului de sanctiuni prin introducerea interzicerii ocuparii unei functii publice timp de trei ani pentru persoanele care incalca prevederile privind conflictul de interese si incompatibilitati.
Noile amendamente aduse de Tudor Chiuariu au starnit si reactii destul de dure din partea unor senatori. Cel mai vehement s-a dovedit a fi udemeristul Gyorgy Frunda, presedinte