Sase companii si-au exprimat deja pana in prezent interesul formal pentru piata pensiilor private, estimata la peste un miliard de euro in urmatorii trei ani. Cine sunt jucatorii care vor activa pe piata?
Cele sase companii sunt BCR Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac, ING Asigurari de Viata, Aviva Romania, OTP Garancia si Raiffeisen Asset Management, toate fiind in diferite stadii de autorizare si avizare, atat pentru pilonul II, cat si pentru pilonul III. Comisia Pensiilor Private (CSSPP) estimeaza ca pana la finele anului vor functiona aproximativ 10 administratori de pensii private. Lista celor patru va fi probabil completata de alte companii, printre care Interamerican, Omniasig, Generali si AIG Life.
Pe pilonul III, din cele sase companii, patru au primit deja licenta de administrator (BCR Viata, Allianz-Tiriac, ING Viata, Aviva), iar doua au depus cererea de autorizare pentru licenta (OTP si Raiffeisen).
"Din punctul meu de vedere, sistemul de pensii facultative este acum functional. Avem patru administratori, doua companii in autorizare si un total de opt fonduri de pensii in diferite stadii de autorizare. E o chestiune de saptamani pana la colectarea primelor contributii", considera Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Prima companie care si-a anuntat oficial intentia de intrare a fost BCR Asigurari de Viata, inca din luna ianuarie a acestui an.
"Pentru inceput, vom intra pe piata pensiilor facultative cu un fond de risc scazut. Estimam ca piata are un potential de 250.000-350.000 de clienti in primii ani de functionare, din care BCR Asigurari de Viata si-a fixat ca obiectiv o cota de piata de 15%", spune Florina Vizinteanu, director general al companiei de asigurare, adaugand ca exista intentia depunerii documentatiei si pentru pilonul II "cat de curand posibil".