Amanate mai bine de zece ani, pensiile private reprezinta un instrument financiar de economisire cu traditie in pietele mature, dar fara niciun fel de istorie in Romania. Conform estimarilor companiilor interesate, pensiile private vor deveni afacerea urmatorului deceniu, o piata care va ajunge rapid la un miliard de euro in urmatorii trei ani si la zece miliarde de euro in urmatorii 10 ani.
In regiune, Cehia a lansat primele pensii private, acum mai bine de zece ani (1996). Au urmat Ungaria (1998), Polonia si Slovacia (1999), Bulgaria (2001) si Croatia (2002). Astfel, Romania a ramas ultima din Europa Centrala si de Est fara o reforma a sistemului public de pensii.
Mihai Seitan, cel care a coordonat de la inceput introducerea pensiilor private in Romania, din 1996, considera ca sistemul politic este cel care a impiedicat reforma pensiilor. Seitan a fost pana scoaterea PD de la guvernare secretar de stat in Ministerul Muncii si presedinte al Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale.
In calitate de consilier la Ministerul Muncii si ulterior de presedinte al unei fundatii finantata de Banca Mondiala, Seitan a coordonat acum zece ani realizarea a trei proiecte de legi - pentru pensiile private obligatorii, pentru cele facultative si pentru compensari acordate pensionarilor actuali din privatizare -, dintre care primul a fost aprobat prin ordonanta de guvernul Isarescu, pe ultima suta de metri a guvernarii sale, in octombrie 2000.
Numai ca Partidul Social Democrat, venit la guvernare in decembrie 2000, a suspendat ordonanta. Dupa trei ani, in 2003, a promovat alte doua legi, care insa au fost respinse de investitori din cauza restrictiilor si a conditiilor nefavorabile.
Astfel, legile au fost modificate, astfel incat abia acum, la 10 ani de la primele proiecte de legi, sistemul devine operational.
"Dupa 10 am vazut sistemul pus p