Piata a fost inundata si ieri de ordinele de vanzare de valuta, sosite atat din partea companiilor romanesti, care trebuiau sa isi achite datoriile la bugetul de stat, dar si din partea fondurilor speculative, care, ignorand situatia politica, mizeaza pe aprecierea leului. Dobanzile overnight au continuat sa creasca si ieri, atingand un maxim de 10 - 13%, fata de 8 - 9%, acum doua zile. Cauza cresterii dobanzilor a fost cauzata de cererea mare de lei din partea clientilor. Ieri, Trezoreria a organizat o licitatie de titluri de stat cu scadenta la un an. Valoarea emisiunii a fost de 100 milioane lei, iar oferta celor 13 banci participante s-a ridicat la aproape 545,5 milioane lei. Finantele au acceptat sa se imprumute cu 100 milioane lei, la un randament maxim de 7,30%, cel mediu fiind de 7,21%, valori care se afla sub pragul de 7,50% al dobanzii de politica monetara a BNR dar mai ridicate decat valorile de la precedentele licitatii. „Ordinele de vanzare de valuta au fost numeroase, pe langa factorii clasici, multe banci fiind nevoite sa asigure necesarul de lei solicitat de clienti, explica evolutia pietei un dealer bancar. Se pare ca exista un interes foarte mare pentru leu, iar valorile de 3,33 - 3,34 lei sunt considerate inca unele bune pentru achizitionarea de lei".
Cursul mediu al euro a fost stabilit la 3,33 lei, fata de 3,3374 lei, marti, in piata tranzactiile realizandu-se in culoarul 3,3290 - 3,3340 lei. Dolarul a scazut mult mai consistent, de la 2,4608 lei la 2,4402 lei, dupa ce paritatea sa fata de euro a atins ieri un nivel minim. Pe pietele internationale paritatea euro/dolar a urcat ieri la 1,3662 dolari, la mai putin de jumatate de cent de maximul istoric de 1,3666 dolari.
Piata a fost inundata si ieri de ordinele de vanzare de valuta, sosite atat din partea companiilor romanesti, care trebuiau sa isi achite datoriile la bugetul de stat,