(Foto: Monitorul de Sibiu)
Un ordin aprobat recent de ministrul Sanatatii da posibilitatea fiecarui cadru medical sa-si aleaga pacientii. Legea spune ca nu vor fi acceptate motivele arbitrare de refuz al unui pacient, ci doar cele care arata clar de ce cadrul medical nu-i poate acorda servicii medicale persoanei solicitante, fie ca persoana are o afectiune care depaseste competenta medicului sau aceasta persoana are un comportament necorespunzator fata de cadrele medicale in speta.
Mai mult, in Ordinul 482/2007, care a fost deja publicat in Monitorul Oficial, sint prevazute clar si sanctiunile in caz de eroare profesionala.
Pacienti selectati
In ordinul adoptat recent, pentru a te putea considera pacientul unui cadru medical, fie el medic, asistent sau moasa, va trebui sa completezi o cerere prin care soliciti sa devii pacientul cadrului medical respectiv, iar aceasta cerere va trebui neaparat sa fie si aprobata de cadrul medical in cauza.
Exceptie de la aceasta regula fac medicii si cadrele medicale medii care lucreaza in serviciile de urgenta, acolo unde, daca unei persoane nu i se acorda imediat asistenta medicala, atunci respectiva persoana poate suferi agravarea starii de sanatate sau poate chiar muri.
Conform legii, mai exista inca o situatie in care o persoana care solicita un serviciu medical nu trebuie sa completeze si sa i se aprobe cererea prin care doreste sa devina pacientul cadrelor in cauza, fiind vorba de persoanele lipsite de discernamint.
Fara discriminare
Pina luna trecuta, existau doar prevederile cuprinse in Legea Drepturilor Pacientului, prin care sibienii puteau sa-si aleaga medicul daca nu era vorba de un serviciu de urgenta medicala. Medicii spun ca noua lege este "cu dus si in