Foto: Gardianul
Ministerul Sanatatii a decis sa sisteze, din 19 aprilie, eliberarea certificatelor si adeverintelor necesare recunoasterii in tarile Uniunii Europene a titlurilor de calificare dobandite in Romania in profesiile de asistent medical si moasa.
Intreruperea activitatii a fost anuntata pana in data de 1 mai, desi este putin probabil ca aceasta data sa fie respectata.
Cei care au depus deja dosarele au fost anuntati ca trebuie sa le completeze cu noi documente, acestea fiind planul de invatamant/adeverinta de scolarizare, precum si cartea de munca/adeverinta, dupa caz, din care sa reiasa activitatea desfasurata in profesia de asistent medical.
“In aceasta perioada Ministerul Sanatatii Publice va intreprinde demersuri la institutiile competente pentru clarificarea unor aspecte referitoare la eliberarea certificatelor de conformitate sau adeverinte, functie de indeplinirea cerintelor minime de formare prevazute de directiva”, se precizeaza pe site-ul MSP.
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Vlad Iliescu, ne-a precizat ca s-au constatat foarte multe inadvertente intre studiile efectuate la diferite scoli. “Formarea asistentilor medicali s-a facut prin studii foarte diferite ca durata, iar unele nu sunt prevazute explicit in procedura de omologare. Sunt asistenti care au facut scoala cateva luni.
In plus, pregatirea n-a fost unitara in aceste scoli. Pentru recunoasterea europeana este nevoie de o anumita curricula de pregatire si o anumita durata. Oricum, a fost o adevarata nebunie dupa 1990 incoace cu scolile de asistente medicale, care au aparut ca ciupercile dupa ploaie.
Era la un moment dat moda cu scolile private de asistenti medicali cu nume de sfinti, ca suna mai bine, insa pregatirea unora era egala cu zero.
Am sistat eliberarea certificatelor ca sa lamurim anumit