La 16 kilometri de Târgu Cărbuneşti şi 30 km de Târgu Jiu se află o localitate prea puţin cunoscută chiar şi de cei mai aprigi hoinari olteni: Băile Săcelu. Situată în Subcarpaţii Olteniei, pe unul dintre dâmburile de sare, această staţiune este un veritabil loc de relaxare, dar şi de terapie şi recuperare medicală.
Cadrul natural este de excepţie: zonă subcarpatică, acoperită cu păduri de stejar şi fag, străbătută de pârâul Blahniţa, în albia căruia pot fi descoperite nenumărate fosile sau aglomerări de roci bizare. Ape minerale tămăduitoare, bază de tratament, gorjeni ospitalieri şi harnici, liniştea şi intimitatea unei pensiuni cochete. Aceasta ar fi astăzi oferta unei staţiuni descoperite încă de pe vremea romanilor.
„Construind Castrul de la Curtişoara, lângă Târgu Jiu, romanii au descoperit apele minerale de la Săcelu. Au ridicat atunci un stabiliment balnear în zonă, cu bazine în care apele, aduse prin conducte, erau folosite în băi calde, pentru tratarea durerilor reumatice“, menţionează prof. M. Popescu efectele terapeutice ale apelor de la Săcelu.
Până acum vreo 20 de ani, zona era cunoscută mai mult localnicilor, care îşi făcuseră un obicei din a bea din Izvorul Sfânta Treime (astăzi Izvorul Săcelata) ori din a petrece ore bune cufundaţi în apele calde miraculoase. În 1986, s-a construit un stabiliment balnear, dotat cu săli de tratament, patru bazine naturale în aer liber şi vile destinate turiştilor. Zece ani mai târziu, OJT-ul a vândut cea mai mare parte a activelor Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Astăzi, sub acelaşi patronat, baza de tratament poartă numele de Centrul de Recuperare şi Perfecţionare a Forţei de Muncă Săcelu.
Unice în România
Deşi lăsată în paragină, baza de tratament de la Săcelu dispune de numeroase secţii specializate: băi la cadă sau piscină, băi galvanice, hidromasaj, reflexo-masa