De la 1 ianuarie 2007, toti angajatorii ar fi trebuit sa aplice prevederile noului contract colectiv de munca la nivel national. Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2009 prevede ca salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, este de 440 lei, respectiv 2,59 lei pe ora. Prevederile referitoare la salariul de baza minim brut negociat din contractul colectiv de munca unic la nivel national se aplica tuturor salariatilor ale caror salarii sunt stabilite prin negociere. Un angajat cu studii superioare de lunga durata nu poate fi platit cu un salariu brut mai mic de 880 de lei.
Astfel, pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale, se acorda anumite sporuri. Munca suplimentara se efectueaza in conditiile stabilite de Codul muncii, mai exact cu acordul salariatului si in limita a opt ore pe saptamana, cu exceptia cazului de forta majora. Tiberiu Plesu, inspectorul sef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta, spune ca la nivelul fiecarei intreprinderi se stabileste cuantumul sporului, in functie si de contractul pe ramura.
» Codul Muncii
Potrivit Codului muncii, sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere.
Acest spor, potrivit inspectorului-sef adjunct Tiberiu Plesu, nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza. Pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, sporul acordat este de cel putin 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
De la 1 ianuarie 2007, toti angajatorii ar fi trebuit sa aplice prevederile noului contract colectiv de munca la nivel national. Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2009 prevede ca salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de