» Marti, 24 aprilie, a avut loc la Muzeul Literaturii Romane atelierul "Laptopisetul Bucurestilor", pe tema "La ce te gandesti cand spui Bucuresti?".
» Atelierul face parte din proiectul U.R.M.E. (Urban Rememberance and Memory of Europe), finantat de programul european Cultura 2000.
» Invitatii si-au propus sa reactiveze memoria urbana a orasului, din punct de vedere literar, arhitectonic si antropologic, pentru invitati din sase tari.
Proiectul U.R.M.E., acronimul unui titlu englezesc ("Amintirea si memoria urbana a Europei"), cu mai mult sens in limba romana, isi propune sa recreeze, prin studii interdisciplinare, atmosfera culturala a sapte orase europene, in diverse momente pe parcursul dezvoltarii lor istorice: Bucuresti, Budapesta, Arles, Potenza, Atena, Zaragoza si Lodz. Liderul acestui proiect, finantat de Uniunea Europeana, este Muzeul National al Literaturii Romane, coorganizatorii venind din tarile in care se afla celelalte sase orase implicate.
Proiectul reuneste mai multe echipe interdisciplinare de specialisti si tineri cercetatori din cele sapte tari participante, care vor crea un sistem de rute literare, incluzand monumente si repere istorice si culturale si alte elemente urbane. Miza proiectului este inlesnirea accesului publicului la patrimoniul cultural european, iar la sfarsitul acestuia vor fi editate 42 de studii de antropologie urbana, harti cu trasee literare din fiecare oras partener, un catalog al proiectului, precum si sapte centre de documentare si creativitate in domeniul patrimoniului urban.
Orasul in care marginalii ajung in centru
Atelierul "Laptopisetul Bucurestilor" i-a avut ca invitati speciali pe publicistul Stelian Tanase, istoricul Adrian Majuru, criticul literar Paul Cernat, arhitectul Augustin Ioan, psihiatrul Octavian Buda, antropologul Andrei Oisteanu si istoricul de arta Ruxand