Marea Britanie si Franta cer autoritatilor de la Bruxelles sa adopte o pozitie mai dura fata de Romania si Bulgaria, din cauza coruptiei "grave" din cele doua noi state membre UE, scrie cotidianul britanic Financial Times, in editia electronica de vineri.
Suedia si Olanda si-au exprimat, de asemenea, temerile potrivit carora Comisia Europeana nu ia in serios promisiunea de a-si mentine presiunea asupra celor doua state pentru ca acestea sa realizeze refomele prevazute, subminand credibilitatea procesului de extindere a Uniunii Europene.
Plangerea, formulata de statele membre in cadrul unei intrevederi private din aceasta luna, arata ca Franco Frattini, comisarul european pentru Justitie, s-a apropiat prea mult de tarile pe care le monitorizeaza.
Decizia lui Frattini de a merge la schi, in februarie, cu Rumen Petkov, ministrul bulgar de Interne, a provocat consternare in mai multe capitale si printre unii colegi de la Bruxelles.
Purtatorul de cuvant al comisarului italian a spus ca pauza de schi a avut loc in timpul unui week-end de lucru in Bulgaria si a respins "in cei mai duri termeni posibili" orice sugestie privind un conflict de interese.
De asemenea, ambasadorii europeni au denuntat ca evaluarea publica a lui Frattini privind progresele inregistrate, mai ales de Bulgaria, nu reflecta ceea ce un diplomat a numit o situatie "foarte, foarte serioasa".
"Credibilitatea extinderii este periclitata, deoarece daca nu ne putem ocupa serios de aceasta situatie, concluzia va fi aceea ca nu putem admite in UE astfel de tari pe viitor", a spus diplomatul.
Romania si Bulgaria au aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie, insa au fost somate sa depuna eforturi pentru a atinge standardele europene in domeniile justitiei, combaterii coruptiei la nivel inalt si a crimei organizate.
Autor