Firmele care au ca profil de activitate producţia şi comercializarea produselor de mobilier reprezintă o afacere care a generat de-a lungul timpului profituri frumoase.
O firmă axată pe producţia şi comerţul pieselor de mobilier necesită o investiţie serioasă, însă profitul este direct proporţional cu sumele investite în liniile de producţie. Principiul pe care se bazează o astfel de afacere este că volumul mare de producţie generează venituri mari. Cerinţele pe care le impune o astfel de firmă, pornind cu o singură linie de producţie, sunt terenul pe care trebuie amenajată o hală de producţie, utilaje şi o echipă de aproximativ 20-25 de muncitori. Demararea unei afaceri pe acest profil se poate face cu ajutorul creditelor pentru investiţii ori al creditelor start-up destinate IMM-urilor, conform practicii în domeniu. În mare, se poate spune că la o investiţie de 150.000 de euro, care se poate amortiza în maximum cinci ani, se poate cofinanţa prin credite sau fonduri europene destinate investiţiilor în IMM-uri. O linie de producţie, pentru început, se poate amenaja într-o hală de 800-1.000 de metri pătraţi, restul banilor fiind necesari pentru utilaje. Se impun produsele cu grad ridicat de calitate, motiv pentru care producătorii care deja activează pe piaţa de profil recomandă investiţia în utilaje performante. Problemele pe care le întâmpini dacă începi o astfel de afacere sunt legate de forţa de muncă. „În prezent nu ai de unde să angajezi oameni calificaţi în domeniul tâmplăriei pentru că nu mai există şcoli de meserii“, declara Adriana Stoian, administratoare a firmei Adrivil Plast, din Craiova.
Din Craiova, în toată ţara
Firma Adrivil Plast activează în domeniul producţiei de mobilă pe piaţa craioveană, dar şi în alte zone ale ţării, începând cu 2003. Conform Adrianei Stoian, investiţia iniţială de aproximativ 150.000 de euro în prima