Carticica pe care o tin in mana, de vreo 200 de pagini, culeasa cu litere gotice si cu viniete de rafinament tipografic medieval, ingalbenita de vreme si usor zdrentuita de atata circulatie, este doldora de informatii referitoare la capitala Principatului Transilvaniei la 1790, pe vremea cand Sibiul nu era capitala europena a culturii, dar cand, prin nivelul civilizatiei sale, atragea protipendada austriaca si nemteasca la calatorii intr-un spatiu geografic inedit. Si ce-i trebuie unui turist atunci cand porneste la drum?
Deschidem volumul si citim: in primul rand o schita topografica a orasului, cu strazile principale si stradutele sale laterale, date despre populatie, cladiri publice, hanuri, cafenele, restaurante, cazinouri, bai populare, iarmaroace, piete, mori, biblioteci si colectii, farmacii, brutarii, berarii, biserici, cimitire. Apoi calatorului s-ar putea sa-i mai fie utile adresele medicilor (apare si adresa primului oftalmolog roman, Ion Molnar-Piuaru), moaselor, barbierilor, mesterilor de maturi si de perii, florarilor, gradinarilor, lustragiilor de blanuri, macelarilor, bucatarilor, bijutierilor, comerciantilor de arta, palarierilor, peruchierilor, prezicatoarelor si ghicitoarelor, turnatorilor de clopote, groparilor, potcovarilor si fierarilor, ascutitorilor de spade, hornarilor. Toate aceste informatii si multe, multe altele pot fi gasite in ghidul turistic aparut in 1790 la Sibiu si intitulat Versuche eines allgemeinen Handlung Gewerbs und Reisekalenders von Hermannstadt.
Volumul a fost intocmit si tiparit de Martin Hochmeister, tipograf, librar si ctitor al Teatrului din Sibiu, un cetatean renumit in acea vreme in intregul Ardeal. Dupa afirmatiile sale din prefata, Konnte dieser im unserem Vaterlande zum erste male unter-nommene Versuch, volumul trebuie sa fi fost primul ghid turistic tiparit in Transilvania. Tot din prefata reiese c