Carnati preparati din carne stricata
Dupa catastrofa provocata de „boala vacii nebune” la nivel comunitar (1986-2000), Uniunea Europeana a emis in 2001 regulamente mai stricte pentru controlul alimentar. Cu toate acestea, traficul de carne stricata continua in UE. A demonstrat-o ancheta politie germane, care a descoperit ca nemtii au consumat carne veche si de patru ani.
Cadavre de animale procesate industrial
La 16 aprilie, moderatorul emisiunii de investigatie „Report” a avertizat spectatorii, ca imaginile servite dupa masa de seara vor fi indigeste. Dintr-o remorca, vite moarte sunt tarate - impreuna cu animale inca „vii” - in antreul plin de sange al unui abator. Dupa o razie la 12 aprilie, Procuratura din Oldenburg a deschis o ancheta penala.
Abatorul se afla si in 2004 in vizorul anchetatorilor. Procuroarea declara in emisiune ca sefii societatii sunt suspectati de infractiuni impotriva legislatiei alimentare. Firma a procesat sute de tone de carne din animale ranite, bolnave si chiar din cadavre. Carne vanduta pentru consum...
Ce inghit consumatorii?
In septembrie 2006, politia a gasit 100 tone de carne „veche, ranceda, cu miros ciudat spurcata” in depozite frigorifice din Bavaria. Mai multe tone au fost deja vandute in Uniunea Europeana, au declarat anchetatorii. In Regensburg, 37 tone primite din Olanda erau gata de imbarcarea spre Hong Kong. Carnea veche de 4 ani (!) se vindea cu etichete false. Un fost angajat a confirmat ca marfa fusese etichetata de mai multe ori.
Din noiembrie 2005 pana pe 24 aprilie, de la Munchen la Hamburg - mai rar in fosta RDG - au fost descoperite circa 6 000 tone de „carne spurcata” (germ. „Gammelfleisch”), in abatoare, fabrici de procesare, supermarket-uri, cantine, restaurante. Metodele criminale de procesare a carnii sunt dezvaluite, in general, de actuali