Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a decis, cu sase voturi "pentru" si doua "impotriva", sa admita contestatia Aspaziei Cojocaru, judecator la Curtea Constitutionala, impotriva hotararii initiale, prin care Cojocaru a primit verdict de politie politica. Surse din CNSAS, citate de agentia Mediafax, sustin ca a fost reanalizat si cazul unui alt judecator al Curtii, fostul procuror-general Nicolae Cochinescu. Acesta a primit din nou o decizie de necolaborare, similara celei din urma cu cativa ani. "In momentul de fata, putem spune ca nu avem fosti colaboratori ai Securitatii printre judecatorii Curtii Constitutionale", a afirmat un membru al Colegiului CNSAS. Interesul fata de trecutul judecatorilor a fost resuscitat odata cu acuzele lui Cosmin Gusa si Mircea Geoana, conform carora Traian Basescu a santajat unii membri ai CC, prin intermediul serviciilor secrete, cu dosarele de informator pe care acestia le-ar fi avut. Comisia parlamentara de ancheta infiintata cu aceasta ocazie nu a prezentat inca dovezi clare ale santajului, iar ieri CNSAS a infirmat faptul ca cei de la Curte ar fi fost santajabili din acest punct de vedere.
Tot ieri, deputatul Sergiu Andon s-a prezentat la CNSAS pentru a inmana Colegiului probe care ar dovedi activitati de politie politica ale lui Traian Basescu, in perioada de dinainte de 1989. Sergiu Andon a refuzat sa dea detalii despre informatiile prezentate.
"Cum stiti, procedurile CNSAS sunt secrete, asa ca nu va pot spune despre ce e vorba inainte ca membrii Colegiului sa fi vazut si analizat documentele", a declarat Andon.
Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a decis, cu sase voturi "pentru" si doua "impotriva", sa admita contestatia Aspaziei Cojocaru, judecator la Curtea Constitutionala, impotriva hotararii initiale, prin care Cojocaru a primit verdict de