Traversam o perioda fasta intr-ale evenimentelor muzicale. Viata culturala a Capitalei - dar nu numai - a fost si va continua pe parcursul intregului an sa fie gazda unor nume mari, provenind din diferite genuri muzicale, de la batranul rock marca Rolling Stones la concertele de vis ale Festivalului "George Enescu".
Un astfel de eveniment a fost oferit recent de Opera Nationala din Bucuresti prin programarea operei Cenusareasa de Rossini in versiune de concert, avand-o drept cap de afis in a treia reprezentatie pe mezzo-soprana Ruxandra Donose.
Nascuta la Bucuresti intr-o familie de muzicieni, Ruxandra Donose a aparut pe scena de concert inca din copilarie, initial ca pianista. Dupa absolvirea Universitatii de Muzica din Bucuresti la clasa de canto, a castigat premii la doua importante competitii internationale - Munchen (1990) si Washington (1991) -, cariera ei avand ulterior doua repere fixe ca angajata a operelor din Basel (1991-1992) si Viena (1992-1998). In aceasta perioada, dar in mod deosebit in ultimii zece ani de cand functioneaza in regimul obisnuit al vedetelor scenelor lirice internationale, acela de liber profesionist, Ruxandra Donose sustine o bogata activitate concertanta si de opera in cele mai mari centre muzicale din lume.
Daca ar fi sa ne oprim doar la Cenusareasa, lucrarea in care am vazut-o recent la Bucuresti (vezi cronica din pagina a 7-a!), dupa superba productie de la festivalul de la Glyndebourne din 2005, imortalizata si pe DVD, ea a jucat recent acest rol si la Opera din Philadelphia si va reveni in vara anului 2007 pe scena de la Glyndebourne in productia semnata regizoral de Sir Peter Hall, conducerea muzicala fiind asigurata de Vladimir Jurowski.
Traversam o perioda fasta intr-ale evenimentelor muzicale. Viata culturala a Capitalei - dar nu numai - a fost si va continua pe parcursul intregului an sa fie gaz