"Marketingul ia un avans considerabil fata de contabilitate, in timp ce pe puntea managementului echipajul pare sa tina o sedinta in jurul catargului"... Cel care a asemanat o companie cu o nava n-a gresit prea mult, dar cel care chiar transplan
O regata intre departamente ar putea fi solutia la probleme unei companii, spun trainerii de team building. Si lipsa de comunicare si managementul defectuos al timpului s-ar putea trata cu o portie buna de briza administrata in timp ce tragi de vele alaturi de sef.
De obicei totul incepe astfel: resursele umane vin cu ideea unui team building; managerul aproba (asigurandu-se ca i se rezerva un rol mai bun decat cel de mus), iar firma de team building propune o competitie cu veliere (regata), pentru ca e original (oferta e in premiera la noi si deocamdata unica), e distractiv si aduce multora aminte de visele pe care le aveau la vremea lecturilor "marinaresti".
Si pare sa fie un exercitiu eficient: "E munca de echipa, participantii nu doar se plimba pe velier, ci trag de parame, intind panze, timp de 3 ore fac tot ce face un echipaj", spune Ciprian Cristea, tour&event manager la firma de profil Globe Trotter. Adica unii tin timona (de preferat un barbat sau o femeie care a facut mult sport), altii intind velele (toate velierele au motor, dar pentru distractie se merge cu panzele), altii supravegheaza statia radio, masoara pescajul sau transmit semnale vizuale.
"Nu exista roluri usoare sau grele", spune Cristea. "Poate doar stergerea puntii si respectiv rolul skipperului"...
Totul se desfasoara sub coordonarea unui profesionist, pentru a evita accidentele. Fiecare velier are echipaj profesionist, cu skipper (capitan) pregatit in strainatate si piloti autorizati, iar conditiile de siguranta sunt maxime (o salupa insoteste fiecare velier). Fiecare echipaj primeste in grija intre 10 si 1