Castelul Iulia Hasdeu din Campina revine, dupa cinci ani de procese intre autoritatile locale si pretinsii mostenitori, in patrimoniul localitatii, potrivit unui comunicat de presa al Primariei Campina.
Mai multi pretinsi mostenitori ai lui B. P. Hasdeu au depus, in 2002, o notificare prin care au revendicat Castelul Iulia Hasdeu, in baza Legii nr.10/2001. Dupa respingerea notificarii printr-o decizie a primarului, mostenitorii au ales calea justitiei pentru a obtine imobilul pe care sustineau ca le revine ca mostenire.
In ultimii cinci ani, instantele de fond, cat si cele din apel au dat castig de cauza Primariei Campina. Procesul a ajuns astfel la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care, la inceputul acestei saptamani, printr-o decizie definitiva si irevocabila, a hotarat ca edificiul sa ramana in patrimoniul municipiului Campina. Pentru a intari echipa de juristi a Primariei, Consiliul Local a aprobat solicitarea serviciilor lui Constantin Panoiu, unul dintre cei mai buni avocati de drept civil din localitate, caruia i s-a platit un onorariu de 15.000 de lei pentru pregatirea apararii.
Castelul, cu arhitectura de cetate medievala, a fost construit intre 1894-1896, de catre marele savant B.P. Hasdeu, in amintirea fiicei sale Iulia, care a murit la varsta de 19 ani.
In 1955, printr-o hotarare a Consiliului de Ministri, imobilul este inscris pe lista monumentelor de arhitectura. Dupa doi ani, Castelul si celelalte bunuri imobile treceau in proprietatea statului. Dupa cutremurul din 4 martie 1977, Castelul Iulia Hasdeu a fost inchis pentru reparatii capitale si restaurare, fiind deschis partial, in 1994, si integral, in 1995, desi lucrarile de reparatii ale imobilului nu fusesera incheiate. La 1 ianuarie 1999, Muzeul Iulia Hasdeu a trecut din subordinea Consiliului Judetean in subordinea Consiliului Local Campina.
@