Foto: HotNews.ro
Puscaria de femei e o notiune gandita, salivata si tanjita de orice adolescent . Cea de la Targsor, cea mai mare din tara, nu se aseamana insa cu cele vazute in filmele de categorie B produse de Hollywood in anii ’80.
E trista, gri, si ascunde o suferinta, de cele mai multe ori binemeritata, care insa contrasteaza cu limbajul colorat al detinutelor de acolo si cu ursuletii de plus prezenti in multe din paturile suprapuse. Si, mai ales, cu modul in care prezenta unei femei poate schimba chiar si cel mai urat si trist loc din lume.
Penitenciarul Targsor este destinat sa inchida condamnate definitiv, indiferent de categorie si pedeapsa. Manastire la origine, construita de egumenul Rovin, cladirile penitenciarului au servit o buna bucata de vreme armatei romane, care le-a transformnat in pulberarii in timpul razboiului de independenta.
In 1882, ca urmare a unei revolte militare, I.C.Bratianu a dispus transformarea pulberariei in inchisoare militara. In perioada 1948-1952 in penitenciar au executat pedepse detinuti politici. Din 1954, inchisoarea s-a transformat intr-una a femeilor.
Un oras cu 600 de persoane
HotNews.ro
La Targsor traiesc in prezent sase sute de persoane. Aflat la marginea satului, penitenciarul te intampina cu doua usi mari de fier. Primul soc la vederea unui gardian-mascul. Te asteptai sa nu existe asa ceva pe o raza de 300 de metri de puscarie.
Exista doar trei explicatii logice: ori are fir direct cu barbosu, ori a prins pestisorul de aur ori exista motive mai profunde pentru care a fost anagajat.
Am decis sa facem o plimbare de cateva ore prin penitenciar. Reguli foarte stricte: fara telefon mobil si poze doar cu acceptul detinutelor; fara fotografii amanuntite ale imprejurimilor si mai ales ale incuietorilor usilor.
Prima oprire a fost