Tarja HalonenFoto: wikipedia.com
In timp ce in unele tari precum Finlanda, Spania sau Suedia, femeile se bucura de o prezenta considerabila la guvernare, Romania ramane singurul stat din Uniunea Europeana care are un guvern exclusiv masculin.
Desi primul cabinet Tariceanu avea in componenta mai multi ministri femei - Monica Macovei, Sulfina Barbu, Mona Musca, Anca Boagiu - actualul guvern remaniat nu mai cuprinde nici o femeie intr-o functie de ministru. In schimb, Finlanda se bucura in continuare de un guvern majoritar feminin, unde numarul ministrelor este aproape dublu fata de cel al barbatilor.
In peste 60% din statele europene, ministrii din zona sociala sunt femei. Actualul cancelar german Angela Merkel sau candidata la presedintia Frantei Segolene Royal au ocupat, la un moment dat, o functie de ministru al mediului. Potrivit analistilor europeni, femeile pot conduce mai bine decat barbatii ministerele de zona sociala, de egalitatea de sanse, sanatate, educatie sau mediu.
Finlanda pare sa stea bine la capitolul acesta; exista un procent considerabil de femei care au pozitii de conducere. In Parlament, 38% din reprezentanti sunt femei. Finlandezele s-au implicat in politica inca din 1906, cand au primit drept de vot si posibilitatea de a candida in alegeri. Drept exemplu ramane actualul presedinte, Tarja Halonen.
Matti Vanhanen, premierul Finlandei
Pana sa ajunga in functia de sef de stat, Halonen a fost parlamentar (1984-2000), ministrul Afacerilor Sociale (1987-1990), ministrul Justitiei (1990-1991), ministrul Cooperarii Nordice (1989-1991) si ministrul Afacerilor Externe (1995-2000). Ea ramane in storia tarii ca fiind una dintre cele mai puternice femei, un adevarat exemplu pentru toti.
Echipa guvernamentala din Finlanda - 65% feminina
Premierul finlandez, Matti Vanhanen a format un n