Pentru sportivi, dieta zilnica se face în funcţie de efortul depus la antrenamente şi doar la recomandările medicului. „Sportivii au nevoie în primul rând de carbohidraţi- paste, pâine, orez, cartofi, pentru că le dau energie”, explică Marco Oneto, preparator fizic la Clubul Dinamo. Oneto spune că importante sunt şi proteinele, mai ales cele animale, cum ar fi carnea de vită sau peştele, dar şi fructele: banane pentru carbohidraţi şi kiwi care au efect antiinflamator. „Un atlet nu are nevoie de grăsimi, dar are nevoie de cât mai multă apă.
Un studiu la nivel mondial spune că apa are toate calităţile necesare, săruri şi potasiu, pentru a-i ajuta pe sportivi”, spune Marco Oneto. Preparatorul dinamoviştilor precizează că înaintea unei competiţii regulile se schimbă puţin. „Înainte de performanţă, sportivii sunt sfătuiţi să mănânce dulce, tarte sau prăjituri. Au nevoie de glucoză pentru că aceasta se transformă imediat în energie şi se foloseşte repede. Proteine nu se mânâncă niciodată înainte de meci, ci după, pentru că relaxează muşchii”, explică Oneto.
Preparatorul a venit la Dinamo din Italia, în urmă cu trei ani, şi spune că fiecare ţară are mâncarea ei tradiţională, iar programul pentru sportivi trebuie pregătit ţinându-se cont şi de acest lucru. Mâncarea românească este bună, dar sportivii trebuie să evite grăsimile şi prăjelile. 60 de procente din alimentaţia unui sportiv trebuie să fie carbohidraţi şi este foarte important să se ţină cont de acest lucru, sunt reguli fixe peste tot în lume. Marco Oneto apreciază că mentalitatea începe să se schimbe şi la noi, iar programul alimentar potrivit este luat în considerare de tot mai mulţi sportivi. (Elena Hîrţan)
Pentru sportivi, dieta zilnica se face în funcţie de efortul depus la antrenamente şi doar la recomandările medicului. „Sportivii au nevoie în primul rând de carbohidraţi- pas