Biroul lui Ior Dzundev este o exceptie, pentru ca ONU foloseste acronimul FYROM in toate ocaziile oficiale. Aceaste doua cuvinte - Fosta Republica - se afla la baza unei dispute de 14 ani intre tara ambasadorului Dzundev si mult mai puternica sa vecina, Grecia.
„Fiecare delegatie are numele scris pe placuta de pe birou, iar al nostru este Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, sau FYROM,” a declarat Dzundev despre placuta sa de la Adunarea Generala.
„Ne simtim discriminati pentru ca nu ni se permite sa fim un stat membru care isi foloseste numele constitutional,” a declarat acesta, referindu-se la faptul ca tara isi spune Republica Macedonia in constitutie.
In Balcani, disputele - inclusiv pentru proprietatea unor nume - sunt adanc inradacinate. Atena nu intentioneaza sa renunte la ideea potrivit careia cuvantul Macedonia este 100% grec. Guvernul Greciei a insistat pe langa toate institutiile internationale, inclusiv ONU si Uniunea Europeana, in legatura cu aceasta problema.
In cadrul NATO, doar Turcia, rivala istorica a Greciei, recunoaste Republica Macedonia ca atare.
Atena neaga existenta unui stat vecin numit Macedonia, invocand mostenirea macedonenilor, plecind de la Alexandru cel Mare si Filip al Macedoniei. Regiunea nordica a Greciei se numeste tot Macedonia, asa incat doua Macedonii nu impart doar o granita, ci si numele, lucru pe care grecii il considera inadmisibil.
Panos Spiliakos, un american de origine greaca de aproape 2 metri inaltime, este unul dintre cei mai infocati aparatori ai punctului de vedere al Greciei in SUA.
Fiind cel mai activ in disputa numelui, Spiliakos se descrie ca „apostol al adevarului”. Asociatia Pan-Macedoneana pe care o conduce nu accepta folosirea numelui Macedonia de cineva care nu este de origine greaca.
„Nimeni nu a contestat latura greac