Mai multe state europene cer responsabililor comunitari sa exercite presiuni pentru ca Romania si Bulgaria sa isi indeplineasca angajamentele asumate la intrarea in UE, a informat ieri "Financial Times".
Potrivit cotidianului britanic, Londra si Parisul si-au unit fortele pentru a cere Bruxellesului adoptarea unei pozitii mai dure din cauza coruptiei grave din aceste tari. Suedia, Olanda si Finlanda au exprimat la randul lor temeri ca executivul comunitar nu isi respecta promisiunea de a mentine presiunile asupra celor doua state, pentru ca acestea sa duca la indeplinire reformele juridice promise, subminand astfel credibilitatea procesului de extindere al UE.
Plangerea formala din partea statelor membre ale UE a survenit la inceputul lunii in cadrul unei reuniuni cu secretariatul-general al Comisiei Europene, ambasadorii denuntand faptul ca Franco Frattini, comisarul european pentru Justitie, s-ar fi apropiat prea mult de statele pe care le monitorizeaza, a notat FT. In special evaluarea oficialului amintit facuta progreselor Bulgariei nu reflecta ceea ce un diplomat a descris ca fiind "o situatie foarte, foarte grava". In opinia diplomatului citat, este periclitata insasi "credibilitatea procesului de extindere pentru ca, daca nu ne putem ocupa de aceasta situatie in mod adecvat, concluzia va fi ca nu putem admite astfel de tari pe viitor".
CE si-a declarat ieri hotararea de a-si mentine pozitia ferma fata de cele doua tari. Executivul UE pregateste un raport "energic si independent" privind performantele Romaniei si Bulgariei, a relatat DPA. Mai multe state europene cer responsabililor comunitari sa exercite presiuni pentru ca Romania si Bulgaria sa isi indeplineasca angajamentele asumate la intrarea in UE, a informat ieri "Financial Times".
Potrivit cotidianului britanic, Londra si Parisul si-au unit fortele pentru a cere Bruxellesului adoptar