9.288 de kilometri, şapte meridiane, două continente. Reporterul Jurna-lului Naţional a călătorit şapte zile şi şase nopţi de la Vladivostok la Moscova. Trans-Siberianul - Povestea drumului de fier care leagă două continente 9.288 de kilometri, şapte meridiane, două continente. Reporterul Jurnalului Naţional a călătorit timp de şapte zile şi şase nopţi, de la Vladivostok la Moscova, pe cea mai lungă cale ferată din lume.
Cat timp mergi cu trenul "Rossia 1" ca să ajungi de la Oceanul Pacific la Moscova, ai vreme suficientă să citeşti mai multe romane de Tolstoi şi să-ţi perfecţionezi limba rusă cu vecinii de compartiment. Călătoria cu Trans-Siberianul inseamnă să parcurgi aproape 100 de oraşe, două republici - Buryatia şi Udmurtia - şi Regiunea Autonomă Evreiască avand capitala la Birobidjan.
PRIMII KILOMETRI.Am plecat din gara elegantă a Vladivostokului, chiar din dreptul bornei ce marchează kilometrul 9.288, punctul terminus al Trans-Siberianului. Trenul se pune in mişcare şi, ca de obicei, in difuzoare cantă un marş triumfal. Fereastra aburită e străjuită de ciucuri verzi şi de un soi de goblen infăţişand Kremlinul şi turle aurii de biserici. Pe geam se pierde in zare imaginea pasarelei pe care coboară doi tineri in uniformă şi a locomotivei cu stea roşie, monument dedicat eroilor feroviari ruşi din al doilea război mondial.
In prima zi de călătorie te obişnuieşti cu faşaitul roţilor de tren şi cu balansul. Insoţitorul nostru de tren ne aduce lenjeria in ţiplă şi ne prezintă variantele de la vagonul restaurant. "Ceai, cafea, ruletă". "Ruski ruleta", intrebăm. "Niet, niet, biscviţi", rade el cu gura pană la urechi. Dacă doreşti alte produse, un tanăr cu un cărucior metalic plin cu supe instant, bere şi ciocolată işi spune repertoriul, acelaşi, la intervale regulate de timp, pe culoarul trenului "Pivo (bere), mineral". Tot pe culoar se lea