Primavara este mai usor si mai placut sa va ocupati de sanatatea dumneavostra cu ajutorul alimentelor-medicament: ridichi, urzici, leurda, salata, spanac sau griu incoltit. Pot fi folosite singure sau in amestecuri - salate - sub forma de suc sau infuzie. Curele pot dura de la 7 zile la citeva saptamini. Pentru persoanele care sufera de colita de fermentatie, sucurile trebuie consumate imediat dupa stoarcere sau mixare. Ridichile de luna, balsam pentru organism Dintre legumele cele mai frumoase de pe tarabele pietelor ridichile rosii erau considerate in antichitate ca meritau greutatea lor in aur datorita proprietatilor terapeutice. Contin vitaminele B, C, P, iod, magneziu sulf; au valoare energetica redusa - 15 kcal la 100 g. Sint indicate in dieta pacientilor cu rahitism, demineralizare, hepatita, litiaza biliara, artrita, reumatism, afectiuni pulmonare, sinuzita, tumori. Au actiune antiseptica generala, drenare hepatica si renala, antilitiazica biliara si renala, stimuleaza pofta de mincae, favorizeaza digestia, calmeaza tusea. Sint intrebuintate ca atare, rase impreuna cu mere; sub forma de suc in amestec cu suc de morcovi - in litiaza se bea cu 10-15 minute inainte de masa; "ridichile de luna" - cele albe si rosii se consuma cu tot cu frunze (acestea sint bogate in vitamine), crude, in salata. Urzicile, textile sau medicamente? Raspindite pe aproape intreg globul din zonele tropicale unde pot ajunge pina la 4 metri inaltime cu tulpini lemnoase asemenea arbustilor si pina in zonele friguroase, urzicile au fost folosite inca din antichitate pentru proprietatile lor terapeutice, dar si ca plante textile. Contin un numar mare de aminoacizi, steroli, hormoni vegetali, enzime, ulei volatil, provitamina A, vitaminele B, B2, C, K, acid folic, acid pantotenic, beta-caroten, taninuri, potasiu, calciu, magneziu, fier. Urzicile au actiune hemostatica, antianemica, astringen